Spil som Counter Strike, League of Legends og FIFA, der tidligere kun blev spillet på teenagerværelserne, er på få år blevet en meget populær sportsgren, som er på linje med de mere traditionelle sportsgrene. Denne form for sport kaldes Electronic Sport, men er bedre kendt under forkortelsen Esport. Men er Esport egentlig en sportsgren, og hvad er årsagerne til den nærmest eksplosionsagtige vækst i antallet af udøvere og ikke mindst i antallet af begejstrerede tilskuere, der gerne bakker op om deres favorithold?

Photo Pixabay, by ChristianaT, Pixabay License
Photo Pixabay, by ChristianaT, Pixabay License

Esport og Poker er vokset med lynets hast

Poker og Esport er begge publikumsvenlige begivenheder, hvilket gør dem perfekte til store arrangementer med plads til mange tilskuere. De store pokerturneringer som European Poker Tour EPT tiltrækker mange mennesker og er enorme begivenheder i de byer, hvor de afholdes. Også Esport er en af de meget store publikumsmagneter, hvor professionelle spillere hele tiden øger deres indtjening og dermed er i stand til at tiltrække store sponsorer. Selvom de store spilleres lønninger stadig ikke er på niveau med Lionel Messi og Cristiano Ronaldos lønchecks, så er de godt på vej, og hvis udviklingen fortsætter, kan poker og Esport sagtens ende som sportsgrene med en økonomi på linje med fodbold.

Er eSport en sport – Den evige diskussion

Computer-gaming og Esport er nye sportsgrene, som for nogle kan være svære at forholde sig til. Diskussionen går ofte på, om det virkelig er en sport at spille på computer, og om der er fornuft i, at opfordre vores børn og unge til at dyrke denne form for sport. I de traditionelle sportsgrene som fodbold, håndbold og atletik, er bevægelse, motion og sved på panden elementer, som de fleste forstår og kan forholde sig til. De fleste mennesker kan sparke til en fodbold og springe længdespring, men Esport er derimod for de unge og de få indvieder, der forstår sig på computere og elektronik. Professor på Institut for Folkesundhed, Verner Møller, beskriver sport således: “Sport er en aktivitet, hvor der indgår en konkurrence, og hvor målet med konkurrencen er at vinde. Sport dyrkes efter nogle fastlagte retningslinjer, og spillet overvåges af en dommer, der sørger for at reglerne bliver overholdt.” Ud fra de betragtninger mener Verner Møller, at Esport kan betragtes som en sportsgren. Det næste spørgsmål er så, om Esport er en idræt, hvilket Danmarks Idrætsforbund indtil videre siger nej til. Et faktum er dog, at idrætsforbundene hele tiden skal forholde sig til nye sportsgrene. Eksempelvis kan det nævnes at skateboarding, surfing, klatring, karate og baseball, alle er sportsgrene der for første gang, er med på OL programmet i 2020 i Tokyo.

Photo Pixabay, by VanDulti, Pixabay License

Hvor kan man gå til eSport eller afholde en turnering?

I takt med at flere interesserer sig for Esport, skyder der foreninger op over hele landet, som tilbyder at man kan samles og spille mod hinanden. CPH Esport er et eksempel på en klub med mere end 100 medlemmer, der forsøger at tiltrække både unge og ældre og derved at udbrede kendskabet til sporten. Esport klubber og foreninger fungerer på samme måde som almindelige sportsforeninger, hvor man mødes, træner og får undervisning, så man kan dygtiggøre sig inden for sit felt. Derudover har mange skoler og efterskoler taget konceptet til sig og underviser eleverne i Esport. Skolerne gør meget ud af, at eleverne ikke kun lærer at spille, men at de også fysisk er i stand til at gennemføre en lang turnering. Derfor er fysisk træning også en del af Esport undervisningen. En anden mulighed for at komme til at deltage i en turnering, er at afholde dine egne Esports turneringer. Hos Sport-Gaming.dk kan du leje det udstyr, der skal bruges og få arrangeret et event, der passer til dig og din vennekreds.

ESD – Esport Danmark er det officielle Esport-forbund

Danmark har selvfølgelig også sit eget Esport-forbund som hedder Esport Danmark, men ofte går under forkortelsen ESD. Forbundet har eksisteret siden 2007, så der er tale om et forbund, der har nogle år på bagen. Esport Danmark arbejder målrettet på at udbrede kendskabet til Esport, og på at få Esport anerkendt som en sportsgren. Hvem ved om ESD’s indsats måske vil føre til, at vi på længere sigt også får computerspil på det Olympiske program.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.