FIWC i år havde 32 dygtige spillere – men i Danmark blev der primært sat fokus på de to danskere. Vi har interviewet Dean Coombes, dobbelt FIWC-deltager, omkring FIWC, FIFAs konkurrencescene og meget mere.

Før og under FIWC var der kæmpestor fokus på en dansker, nemlig August ‘Agge’ Rosenmeier, der kom ind som tidligere vinder, forsvarende bronzemedaljetager og regerende ESWC-mester. Fokusset blev dog flyttet over på en anden dansker ret hurtigt, nemlig den anden dansker til turneringen Mohamad Al-Bacha, der med to dages pragtpræstationer endte som mester af hele turneringen. Men under hele turneringen havde vi af gode grunde primært fokus på de danske deltagere. Derfor har vi nu benyttet os af muligheden for at interviewe en af de mere kendte profiler fra FIWC i New York: Engelske Dean Coombes.

Dean Coombes (Twitter kan følges her) ligger lige nu som nummer ét på den engelske rangliste over profiler som Sean ‘Dragon’ Allen og Spencer ‘Gorilla’ Ealing. Hvis man følger hans Twitter, kan man se at han er Liverpool-fan og er glad for at tweete om både dem samt om fodbold generelt. Han har været FIWC-deltager i to år i træk nu, og kender derfor scenen meget godt efterhånden. Han er en kendt og afholdt spiller i hele communityet, og har vist sit talent både online og offline. Derfor tog vi naturligvis en snak med ham om hvordan hans FIWC gik i år, og hvordan han synes det forløb i forhold til sidste år.

Al-Bacha and Dean

Al-Bacha og Dean i kamp mod hinanden.

”FIWC var meget bedre for mig end sidste år. Det blev holdt uden for Europa, hvilket for os europæere er en kæmpe oplevelse at få en ”alt betalt”-tur til New York, ligesom jeg er helt sikker på at enhver deltager var beæret over at få lov til at komme med. Vi fik lov til at se Times Square, Frihedsgudinden og så videre. Jeg performede desværre ikke til mit topniveau i år, og jeg havde en svær gruppe (med bl.a. Al-Bacha, red.) og nogle få problemer med en ikke opdateret trup gjorde at jeg blev slået godt og grundigt, men jeg lærer af mine fejl og kommer tilbage stærkere. Jeg tror at mine nerver var med til at skade mig, men nu øver jeg med verdens bedste gamere og Cesar Azpilicueta (Chelsea-forsvarer, red.) online. Man kan ikke få meget bedre træning!”

Mange i Danmark var meget imponeret over det niveau, som Mohamad Al-Bacha bragte til FIWC. Han lukkede ikke et eneste mål ind før semifinalen, og vandt finalen efter et fantastisk comeback. Det kom på ingen måde som en overraskelse at Al-Bacha vandt, i hvert fald ikke for Dean.

”Mohamad er en svær modstander. Sean [Allen] og jeg diskuterede de mulige ”dark horses” inden turneringen begyndte, og valget faldt på ham. Han har haft en del succes online på kompetitive hjemmesider og øver med nogle af verdens bedste i Danmark, hvor I også har Agge, så den erfaring betalte sig. Man kunne fornemme at han var nervøs ved hvert skridt af turneringen. Selvom det var hans første turnering på den officielle verdensscene, så kontrollerede han sine følelser, forsvarede fantastisk på alle tidspunkter og lavede de rigtige taktiske beslutninger, som kan ses i afslutningen af finalen.”

Dean følger utroligt meget med på FIFA rundt om i verden. Dette inkluderer også den danske scene generelt, hvor niveauet på det seneste har været højere end nogensinde før. Og det er på ingen måde kun i Danmark, hvor der er gode spillere. Det er der absolut også i Sverige. Dog er selv en verdensmester ikke for god til at lære noget af Dean:

Bacha vs Boras

Al-Bacha i kampen mod BorasLegend i semifinalen.

”Det danske niveau er meget højt. Det er sandsynligvis på grund af de mange turneringer, der kommer i Danmark kontra andre lande. Norden, navnlig Sverige og Danmark, har generelt gode spillere. Jeg mødte August sidste år og han er en helt fantastisk fyr og spiller. Ivan (Boraslegend) har jeg også hørt meget om, efter han vandt World Gaming-eventet i Las Vegas, og at han sluttede i semifinalen var på ingen måde et chok for mig, eftersom han har livsvigtig erfaring, og heldigvis fik jeg også lov til at snakke med ham i år. Og utroligt nok, så spurgte verdensmesteren Al-Bacha mig faktisk om råd for at kvalificere sig til FIWC, og han vandt eventet bagefter – hvem det siger mest om, er svært at sige!”

Med alle de danske og internationale medier, der dækkede FIWC, ser det også ud til at blive større, end FIFA nogensinde før har været, selvom det stadig mangler de helt store turneringer. Mange af seerne ønsker at se FIFA vokse til noget større samt blive endnu mere populært på den generelle esports-scene. Dean er blandt dem.

”I år har vi set en stigning i marketing af FIWC, eftersom det bliver vist på fjernsynet på tværs af kloden, fra Australien til USA, Brasilien, England og flere lande endnu. Jeg tror personligt, at der kunne laves markant mere promotion fra EA’s side. FIFA laver en masse hårdt arbejde for at sætte eventet op, og tro mig, de arbejder meget hårdt hele vejen igennem eventet, og jeg tror at EA kunne tage det et skridt videre ved at promovere det markant mere gennem sociale medier. Potentielt kunne en højere præmiepulje, sammenlignelig med den fra andre esport-turneringer i bl.a. LoL og DoTA, også gøre en stor forskel. Vi har også set professionelle fodboldhold som Wolfsburg hente professionelle gamere og blive mere involveret i denne verden. Jeg håber at flere professionelle hold bliver involveret samt at en esports-division kan fremkomme på den kompetitive FIFA-scene.”

Danmark er over flere omgange blevet rost meget af internationale stjerner for at have nogle af verdens bedste turneringer. Med de mange turneringer er vi blevet rost for at være med til at skabe markant mere talent. Men hvordan står det til i England? Ud over Gfinity er der ikke nogle store turneringer, som er decideret nævneværdige. Dean gav os et bedre indblik i det.

”Der er nogle få events, men de er ikke på hverken FIWC- eller ESWC-skala. Der er ingen ”wow-faktor” over dem. Der er en del talent på den engelske scene, som vist med Seans 2. plads til verdensmesterskabet, men der skal være en del mere events i head to head. Der er nogle FUT ’Offline’-events, men Ultimate Team er, som mange vil være enig med mig i, ikke en fair måde at vise en persons talent på, efterson nogen kan have Messi, Ronaldo og Neymar mod nogen, der har Jamie Vardy, Lukaku og Aguero. På den front er der ingen konkurrence over det.”

Game Academy

De oprindelige 10 deltagere i Spencer FC’s Game Academy – serien kan ses på YouTube.

Et spændende koncept, der dog er blevet startet op i England, er Youtuberen Spencer FC’s FIFA-skole og -hold Game Academy. Her finder han den bedste blandt 10 unge spillere, der får lov til at spille under hans helt eget hold Hashtag United. Han var desuden også med til FIWC i New York som kommentator, ligesom han er med i selve FIFA-spillet som kommentator til nogle at introduktions-videoerne.

”Spencer Owen er en fantastisk fyr. Jeg talte kort med ham i New York omkring et par spillere. Han er en travl mand, han er vært for mange FIFA-events og han har sin egen Youtube-kanal samt -serie, hvor han forsøger at finde den bedste amatørspiller i England, der kan stige op gennem graderne. Hvis jeg skulle være heldig nok til at kvalificere mig til FIWC i 2017, og det skulle ske i England, ville han være den perfekte mand til at være vært for det engelske event. Den eneste negative ting, jeg potentielt kunne sige omkring ham er, at han er West Ham-fan!”

De fleste FIFA-interesserede håber på, at FIFA kan vokse sig endnu større. Både som spil, men også som esport. Lige nu er der mange deltagere, men begrænset mediedækning og begrænsede præmiepuljer, og kan slet ikke måle sig med andre store spil. Da vi spurgte Dean, om FIFA har en mulighed for at vokse sig større, svarede han:

”Uden tvivl. FIFA er en esport i konstant forandring, og eSport bliver mere og mere anerkendt i medierne nu. En kvinde som Kay Murray er helt fantastisk som vært for FIWC-eventet. Hun har gjort det i mange år efterhånden, og man kan mærke på hende at hun nyder det! Hun ved sandsynligvis mere om fodbold end en del af dem, der deltager i selve turneringen! For første gang har vi haft utroligt mange medier med lige fra amerikanske FOX til Sky Sports fra England, FOX Australia, kendisser som Frank Lampard og så videre. Det lykkedes mig også at få Laura Woods fra SoccerAM (et show fra Sky Sports i England, red.) til at komme over til eventet og dække det, og jeg er overbevist om at hun nød det. Medierne, inklusive sociale medier og de fans, der følger spillet og spillerne er en kæmpe del af fodbold og FIFA, og uden dem ville ingen af de to ting eksistere.”

Til sidst blev vi nødt til at give Dean en lille stikpille: Når en dansker og en englænder har mødtes i en finale til FIWC eller ESWC, så har danskerne taget stikket hver gang efter at være kommet bagud. Vi spurgte Dean om der nogensinde kommer en engelsk sejr over en dansker i en finale, hvortil han svarede:

”Det må tiden vise! Det har været tæt hver eneste gang, med Dave Bytheway i 2014, Spencer Ealing til ESWC i 2015 og nu Sean Allen, der taber til Bacha i år. Hvis jeg er heldig nok til at kvalificere mig næste år ville jeg elske at være den første, men jeg ved at det ville være utroligt svært.”

Vi takker Dean mange gange for et fantastisk interview og ønsker ham alt held og lykke!

 

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.