Vi har to danske verdensmestre – én officiel og én uofficiel. Danskere præsterer generelt ekstremt godt til internationale turneringer, og danskere har mange gange vist deres høje niveau, både ved dominerende spil samt vanvittige comebacks. Men hvad gør dem så gode? Dette vil jeg forsøge at afklare i denne blog.

Bevares, jeg er måske ikke verdens bedste FIFA-spiller. Mange ville faktisk argumentere for, at jeg er nærmere den anden ende af skalaen. Men selvom jeg ikke har samme niveau som danmarkstoppen, så har jeg stadig en idé om hvem der er ekstremt dygtige, samt hvem der er på vej fremad på den danske scene. Som Kent Brylle skrev i sin blog for nogle uger siden, så synes han, lige så vel som jeg, at danskerne er verdens bedste. Og for at blive verdens bedste spiller, så skal man kunne vokse på sit talent. Mohamad Al-Bacha sprang som purung knægt ind på scenen med et brag, men viste ikke helt store resultater offline til at starte med. Men hans talent voksede og voksede, og nu er han verdensmester. Om man kan kalde Mohamad et talent endnu er svært at definere – han er end ikke fyldt 18. Men i denne artikel fokuserer jeg på folk under 16. Det er her, hvor man kan finde dem, der kan være på scenen i længst tid.

FIFA-træning i Sørby eSport.

FIFA-træning i Sørby eSport.

Træning, træning og atter træning
Uanset om man vil være verdens bedste fodboldspiller, FIFA-spiller, kok eller noget helt fjerde, så skal man lægge mange timer i det. Det siges, at for at blive ekspert i noget, skal man lægge 10.000 timer i det. Jeg tror ikke på at der er særlig mange FIFA-spillere i Danmark, der har lagt 10.000 timer i spillet, hvis nogen overhovedet. Men de, der bliver allerbedst, spiller ikke bare FIFA for sjov. De spiller FIFA for at blive bedre. Ikke nødvendigvis hver gang, men de spiller typisk med et formål. En god måde at se dette på er ved at kigge på gruppen PS4 FIFA Spillerne. I denne gruppe er der mere eller mindre en daglig buy-in turnering, hvor man spiller for et mindre pengebeløb. Ved at der er noget på spil, så spiller man lige pludselig med et formål. Og det kan nogle gange være nok til at man lige har det ekstra skud motivation, der giver en markant bedre præstation, og også markant bedre spil.

Og netop PS4 FIFA Spillerne skaber en konstant aktiv scene, hvor alle kan spille mod de bedste. Det er et af de få steder, hvor man kan få lov til at spille mod nogle af verdens bedste på daglig basis. Hvis man for alvor skal blive bedre, så skal man spille mod nogen, der giver den største lærestreg, man nogensinde har fået, hvorefter man skal være analytisk og se tilbage på det. Nogle spillere er bedre til dette end andre. En spiller som Lars ‘Primeturbo’ Korreborg, der længe har holdt et rigtig højt niveau, er utroligt dygtig til at tage tingene i retrospekt og vide hvad han gjorde godt og hvad han gjorde skidt i en kamp. Og denne evne er fuldstændig essentiel for at blive blandt verdens bedste.

Vinder

Mikkel Bach med sin holdkammerat, Malthe Dørge som vindere af Elgiganten Cup.

Kæmpetalenter på vej
Hvis man følger bare lidt med på den danske scene for tiden, kan man ikke have undgået at høre om det 14-årige kæmpetalent Mikkel ‘Rævehjorth’ Bach. Mikkel har med sin offensive spillestil og sin utrolige kynisme foran målet lagt landet ned og har lavet kæmpestore præstationer til diverse turneringer. Han har vundet Pricerunner Cup Junior, Elgiganten Cup, fået 2. plads til Aalborg Open og meget, meget mere. Han har virkelig vist, at han er en ung knægt på vej fremad. Han har også haft fantastiske sparringspartnere – især på sit hold, Wicked Gaming, der vinder titler på stribe for tiden. Men han er ikke det eneste talent, der viser sig aktivt frem på scenen. En spiller som Anders ‘Dammie’ Dammand har så mange gange nu vist sig også at være blandt toppen af poppen med flere flotte resultater, senest en imponerende 4. plads til Aalborg Open, hvor han måtte se sig slået af tidligere nævne ‘Rævehjorth’ og den svenske topspiller Simon ‘Zimme’ Nystedt. Fælles for begge to er, at de er meget aktive på den førnævnte gruppe, og de er begge braget igennem på den danske scene for ganske nylig. Mikkel havde sit store gennembrud eksempelvis ved Elgiganten Cup, hvilket han også vandt. Der er også flere talenter i Danmark, eksempelvis Mikkels holdkammerat Malthe ‘KontraDørge’ Dørge, der vandt Elgiganten Cup sammen med Mikkel, men det bliver en alt for lang artikel, hvis vi skal til at nævne dem alle sammen.

Godt turneringsmiljø
Det er selvsagt, at hvis de danske FIFA-spillere skal blomstre, så skal der også være mange turneringer til at fostre dem. Og uden at få det til at lyde selvfedt, så gør Sports-Gaming et stort stykke arbejde for at få den danske kompetitive scene til at vokse. Der bliver konstant afholdt turneringer rundt om i landet, mindre og større, og folk kan for alvor få lov til at udfolde deres talent der. Det er absolut en fordel for de danske spillere, at der altid er turneringer, uanset hvor i landet man befinder sig. Mange svenske topspillere har også rost det danske turneringsmiljø for at have så hyppige og store turneringer, som vi har. Jeg er overbevist om at Danmark ikke havde haft så gode FIFA-spillere uden alle de turneringer, der er. Men der er også gode muligheder for at komme til udlandet for at prøve sig af. Også nogle, hvor en udelukkende dansk kvalifikation er gældende. Her blev eks. Jeppe Rindom, som absolut de færreste kendte inden ESWC-kvalifikationen, lige pludselig smidt på en af verdens største scener. Han endte også med et ganske hæderligt resultat, hvor han måtte se sig slået i ottendedels-finalen. Mulighederne for at blive set i hele verden er der.

Lys fremtid i møde
Jeg tror absolut på at de danske talenter er på vej fremad i verden. Hvis de talenter, der har vist sig på scenen indtil videre, fortsætter deres udvikling i samme fart som lige nu, så får vi indenfor få år endnu en dansk verdensmester. Og selvom jeg er meget imponeret over alt hvad både Al-Bacha og Agge har opnået, så ville jeg elske at se endnu mere dansk succes fra endnu flere fra den danske scene. Og sådan som det ser ud lige nu, så tror jeg vi er godt på vej.

1 svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.